02 Ocak 2017

Kredi sicil affı (Kara Liste Affı) Yasası ne zaman çıkıyor kimleri kapsıyor

Posted by   on











Kredi sicil affı, karaliste affı,sicil affı,kara liste nedir,kara listeden nasıl çıkılır,kara listeden çıkma süresi nedir, kara listeden çıkmak için nereye başvuru yapılır, 



Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabileceksiniz.

Öncelikle finansal terimlere girmeden herkesin okuyarak anlayabileceği terimleri ve anlamlarını yazarak bilgilendirme yazımıza başlayalım.

Soru : Kara liste nedir? Basit olarak borçlunun bankalar tarafından belirlenen vade veya sürelerde bu süre yasalarda 6 ay olarak kabul edilir. borcunu ödeyememesi ,aksatması, hukuki takibi(avukatlık olanlar dahil) oluşan yasal takip durumundan dolayı bankalar tarafından borçluyu kredibilitesi düşük yada riskli, Kredi sicil listesine almasına bu listede saklamasına halk arasındaki adıyla (kara liste) denilmektedir.

Soru: Kredi sicili Nerde tutulur? A Bankasında borcum var B bankasına kredi çekmeye gittiğimde kredi notumun düşük ve A bankasında kara listede olduğumu söyledi. kredi bilgilerim nasıl B bankasında görülebiliyor. kredi sicili her banka tarafından tutulmakta. ayrıca bankalar birliği ile tüm bankalarla bunu paylaşabilmektedirler. ayrıca merkez bankasında da bu siciller silinmemek üzere saklanmaktadır.

Soru: Kredi sicil affı (kara liste affı) Nedir bu listeden ne zaman çıkabilirim? Kredi sicil affı yasal olarak 5 yıl olarak belirlenir. 5 yıl boyunca borçlu vatandaş (istisna durumlar hariç) borçlu olduğu bankalardan kredi kullanamaz, kredi çekemez. Ancak bazı durumlarda siyasi partiler piyasadaki durgunluğu gidermek için  kara listede bulunan vatandaş ve esnafın rahatlamasına yönelik kredi sicil affı çıkarabilmektedirler. Çıkarılacak af kapsamıyla bankalardaki kredi sicilleri affedilecek. yani tamamen silinmeyecek ayrıca bankalar birliğindeki ve merkez bankasında bulunan kredi sicilleride saklanmaya devam edecek.

Kredi sicil affından yaralandım. sicil affedildi. Bankamdan Yeni kredi alabilirmiyim? Yasa, her ne kadar kredi sicil affı olarak çıkacak sa da  kredi verme ve kredi kullandırmayı bankaların insiyatifine bırakmış durumda. hiçbir banka eski müşterisini kaybetmek istemez ancak geri dönüşü olmayacak krediyi de sicili daha önceden affa uğramış kişi yada kuruluşa vermek istemeyebilir.



 KARA LİSTE KREDİ SİCİL AFFINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

1- Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı (6) ay içinde borcunun 'tamamını' ödeyen, aftan yaralanabilecek

2- Borçlarını, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde 'yeniden yapılandıranlar' yararlanabilecek.

(KARA LİSTE) KREDİ SİCİL AFFI İÇİN ŞARTLARI YERİNE GETİRMEK YETERLİ Mİ?

Evet ama küçük bir ayrıntı var. Sizin kart, kredi, çek borçlarınızla ilgili kayıtlar (kara liste) Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutuluyor. Çıkacak olan düzenlemede bankaların Risk Merkezi kayıtlarını dikkate almayabileceği hükmü yer alıyor. Bir başka ifadeyle bankalar gerekli görürse kendi kayıtlarını dikkate alabilecek. Burada bankaları zorlayan bir uygulama olmayacak. Zorunlu olması daha uygun olurdu.

(KARA LİSTE AFFI) KREDİ SİCİL AFFI KAPSAMINA GİREN KREDİ BORÇLARI İÇİN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK OLACAK MI?

Sicil affından yararlananların bugüne kadar kullandıkları kredilerden dolayı herhangi bir hukuki ve cezai sorumlulukları söz konusu olmayacak. Örneğin; banka, kredi borcunu ödemeyenler hakkında hukuki süreç başlatıp, faiz uygulayabiliyor. Aynı şekilde bankalara, kullandırdıkları kredilerden dolayı ceza kesilemeyecek.

5 YIL KREDİ ÇEKEMİYOR!

Bankalara olan borçlarınızı 90 gün boyunca ödemediğinizde banka borcunu tahsil etmek için yasal yollara başvuruyor. Banka görevlendirdiği avukatlar ile bu işlemi gerçekleştiriyor. Bu sürecin başlaması kara listeye girdiğiniz anlamına geliyor. Kara listeye girdiğinizde ise en az 5 yıl boyunca bankalardan herhangi bir şekilde kredi, kredi kartı alamıyor veya kredili mevduat hesabı başvurusunda bulunamıyorsunuz. Başvursanız da banka reddediyor.

KREDİ SİCİL AFFI (KARA LİSTE) YASASI NE GETİRİYOR?

Geçmişte kara listeye düştüğünde oluşan borcunu tamamen ödeyenler veya yeniden yapılandıranlar kredi sicil affı sayesinde kara listeden çıkacak. Bu kişiler 2017 yılmdan itibaren bankaların kredilerinden tekrar yararlanabilecek.

BORCUNU ÖDEYENİN KREDİ NOTU ARTACAK MI?

Kara listeden çıkıp kredi kullananlar, bankaya olan borcunu düzenli ve yasal süresinde öderse kredi notu yükselecek. Böylece dilediği zaman bankalardan zorlanmadan kredi çekebilecek.

(KARA LİSTE) KREDİ SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce kullandığı kredi ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişiler bu aftan yararlanabilecek.

TİCARİ FALİYETTE BULUNMAYAN İŞÇİ,MEMUR,ÜCRETLİ,SADE VATANDAŞ DA KREDİ SİCİL AFFINDAN YARARLANABİLECEK Mİ?

Ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan vatandaş, işletme, tüccar, esnaf karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları için kredi sicil affından yararlanabilecek.

Bu yazımızın Kara liste yasasıyla ilgili güncel haberleri QR Kod ve
Kredi sicil affı Kara liste affıyla ilgili yeni yazıhttp://bit.do/karaliste adresindende takip edebilirsiniz

Borçsuz sağlıklı günler dileriz



(Kara Liste Affı) Kredi sicil affı Yazısı Hakkındaki Görüşlerinizi yorum yaparak İletiniz.


2 yorum:
Write yorum
  1. Benim 3 ayrı bankadanda kredi kartım vardı. 2013 yılında kredi çekmiştim ama 3ündede borcu ödeyemediğim için 3 bankada da 2015 yılında kara listeye düştüm. sonrasında 2016 nisan ayında 3 bankayada borcumun tamamını ödedim. ancak geçen bankanın birine ihtiyaç kredisi başvurusu yaptım. kara listede olduğum için 5 yıl kredi kullanamayacakmışım. benim sorum. bu af tek bankada kara listede olanlarımı kapsayacak, benim gibi birden çok bankada kara listede olan bizlerde yararlanabilecekmiyiz? birde bu kredi sicil affından esnaflarla sınırlı olacak diye bir söylenti var.bu aftan sadece esnaflar ve kuruluşlarmı faydalanacak benim gibi özel şirkette ücretli çalışanlarda yararlanabilecekmiyiz. bide yasa çıkınca af başvurusunu nereye yapacağız. kendi bankamızamı gideceğiz. başka bir yerdenmi başvuru yapacağız lütfen cevap verin

    YanıtlaSil
  2. kara liste affı yasasıı ne zaman çıkacak kesin tarih bellimi?
    bütün borçlular herkes bu yasayı bekliyoruz yetkililer bir an önce bu yasayı çıkarmalıdır.

    YanıtlaSil

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter