02 Ocak 2017

BES Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir Kimleri Kapsıyor

Posted by   on













BES Nedir? Zorunlu Bes Kimleri kapsıyor, zorunlu bireysel emeklilik sisteminde ödeme kesinti ne kadar olacak? zorunlu bes 'de devlet katkısı olacakmı oranlar nedir?

Tüm bu soruların cevaplarını Zorunlu BES yazımızda bulabileceksiniz.

BES Nedir: Bireysel emeklilik sistemidir.
Zorunlu BES Nedir:  Çalışanların Tasarrufları artırılması amacıyla kamu ve özel sektörde çalışanların otomatik dahil olacağı Bireysel Emeklilik Sistemine'ne (BES) yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de 2 ocak 2017 tarihi itibariyle yayımlandı.

Böylece BES'te süreç başladı. Yönetmelikle çalışan sayısı bin ve üzerindeki işverene bağlı olarak çalışanlar sisteme dahil edildi. Kademeli olarak uygulanacak BES sistemine en son çalışan sayısı 5-10 arasında çalışanı olan işyerleri dahil olacaklar.

ZORULU BES KİMLERİ KAPSIYOR?

Zorunlu BES 'e Memur ve işçiler dahil tüm çalışanları etkileyecek Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 1 Ocak 2017’den itibaren başladı. Bu tarihten itibaren 45 yaşını doldurmamış çalışanların, prime esas kazancının yüzde 3’ü kesilecek.

ZORUNLU BES DEVLET KATKISI YÜZDE KAÇ OLACAK? 
Devlet teşvik için önce Zorunlu BES hesabına 1000 TL para yatıracak, ardından her ay yüzde 25 devlet katkısı sağlayacak. Yüzde 25 devlet katkısı için en az 3 yıl sistemde kalma şartı aranacak.

ZATEN BES BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLAN NE YAPACAK?

1) Mevcut emeklilik sözleşmesi yeni sisteme taşınamaz. Zorunlu emeklilik sisteminde adına yeni bir sözleşme otomatik açılır. Hem iş veren ve devlet katkısından hem de 1000 liralık haktan faydalanılır. İki sözleşme ayrı ayrı devam eder.
2) Mevcut emekliliğinizi iptal edip yeni sisteme geçerseniz ancak geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki katkılardan faydalanırsınız.
3) Otomatik olarak açılacak zorunlu emeklilik sözleşmenizi iki aylık cayma süresinin bitiminde iptal edersiniz. Yola mevcut emeklilik sözleşmeniz ile devam edersiniz.

ZORUNLU BES KADEME NASIL OLACAK?

Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına dahil edilmesine yönelik yönetmeliğe göre, özel sektörde istihdam edilen çalışanlar, işverenin bir veya birden fazla emeklilik şirketiyle imzaladığı sözleşme kapsamında ilgili emeklilik planına dahil edilecek.

Bu çerçevede çalışan sayısı bin ve üzerindeki işverene bağlı olarak çalışanlar sisteme dahil edildi.
Çalışan sayısı 250 ve üzerinde ancak binden olan işverene bağlı çalışanlar 1 Nisan 2017,

Çalışan sayısı 100 ve üzerinde ancak 250'den az olan işverene bağlı çalışanlar 1 Temmuz 2017

Çalışan sayısı 50 ve üzerinde ancak 100'den az olan işverene bağlı çalışanlar 1 Ocak 2018,

Çalışan sayısı 10 ve üzerinde ancak 50'den az olan işverene bağlı çalışanlar 1 Temmuz 2018

Çalışan sayısı 5 ve üzerinde ancak 10'dan az olan işverene bağlı çalışanlar 1 Ocak 2019'dan itibaren otomatik olarak emeklilik planına dahil edilecek.

Belirtilen tarihlerde veya bu tarihlerden sonra kapsama dahil işverenlere bağlı çalışmaya başlayanlar, hizmet akdinin yürürlüğe girmesiyle kendiliğinden Zorunlu Bireysel emeklilik sistemi planına dahil edilecek.

Çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla iş yeri olan işverenler için bütün iş yerlerindeki çalışanların toplamı göz önünde bulundurulacak.

Çalışan sayılarının tespitinde, belirtilen kapsama alınma tarihleri itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumunun güncel verileri dikkate alınacak.

Kapsama alınma tarihini izleyen dönemler bakımından ise bu tarihi izleyen takvim yılı başları esas alınacak.

Bir defa kapsama alınan işverenin çalışan sayısında, kapsama alınma tarihini müteakip gerçekleşen azalmalar dikkate alınmayacak.

ZORUNLU BES KESİNTİ ORANI NEDİR?

Yönetmelik kapsamındaki çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek çalışan katkı payı tutarı, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın Yüzde %3'ü oranında hesaplanacak.

Çalışanın, kapsama alınma tarihinden önceki bir döneme ilişkin çalışması karşılığında, kapsama alınma tarihi ve sonrasında ödenen ücretlerinden çalışan katkı payı kesintisi yapılmayacak. Ücreti peşin ödenen çalışanlar için kapsama alınma tarihinden önceki dönemde ödenen ücretlerinden çalışan katkı payı kesintisi yapılmayacak.

ZORUNLU BES 'TE CAYMA HAKKI VARMI?

BES sistemi zorunlu değil ancak 2 aylık bir deneme süresi bulunuyor. Çalışanlar emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecekler. Cayma halinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek. Yasada cayma hakkının 2 ay içerisinde kullanılabileceği belirtilmekle birlikte, 2 ayın ardından cayma hakkını engelleyecek herhangi bir madde de bulunmuyor.

ZORUNLU BES'TE NE ZAMAN EMEKLİ OLUNABİLECEK

Sisteme 10 yıl boyunca maaşından prim yatıranlar 56 yaşına geldiklerinde emekliye ayrılabilecekler. İsteyen parasını topluca alabilecek, isteyen ise parasını topluca çekmek yerine en az 10 yıl süreyle emekli aylığına benzer şekilde parasını aylık taksitlerle alabilecek. Parasını taksitle almak isteyenlere o tarihe kadar birikmiş tutar üzerinden yüzde 5 oranında ayrıca devlet katkısı daha verilecek.

Zorunlu Bes ile ilgili yazımızı ve güncellemeleri http://bit.do/zorunlubes adresinden ve QR Kod ile de takip edebilirsiniz.


Zorunlu BES yazımız ile görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz

Hiç yorum yok:
Write yorum

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter